BXL modestad, van vintage tot design

Wie denkt dat Brussel op modevlak enkel de verloederde Nieuwstraat, de veel te dure Louizalaan of de overschatte Dansaertstraat te bieden heeft is flink mis.  Brussel kent vele kleine shoppingparadijsjes,  maar je moet ze wel weten te vinden. We laten u enkele mooie boetiekjes in Brussel zien!

Op een druilerige donderdagmiddag trekken we naar het centrum van Brussel. De buurt rond de Anspachlaan, de Zuidlaan en de zijstraten van de Dansaertstraat is erg boeiend voor onze zoektocht naar shoppareltjes.

Op de Vlaamsesteenweg spotten we Mouche. Clarisse Pineau baat dit kleine vintagewinkeltje uit, en dat doet ze goed. Hier zijn echter geen kleren te vinden, maar wel een grote collectie klein meubilair en vintage curiosa zoals borden, kopjes, bestek, radio’s, potten en pannen. Je vindt er ook leuke accessoires zoals  juwelen, tasjes en andere gekke dingen uit de jaren ’30 tot ’80. Clarisse bezoekt zelf vaak rommelmarkten en haalt daar veel leuke dingen uit. Merken of dure voorwerpen vind je hier niet.

Mouche
Vlaamsesteenweg 23
1000 Brussel

Als we wat verder doorlopen kunnen we niet anders dan naar de speciale etalage van  Jonas Gallery kijken. Deze kleine kunstgalerie werd in 2005 opgericht. Het is in een uniek project in hartje Brussel. Jonas Gallery stelt jaarlijks zes tentoonstellingen van moderne kunst ter beschikking van het publiek. De galerie wil verder kijken dan gewone moderne kunst en wil kunst integreren in het dagelijks leven. Een voorbeeld hiervan is de huidige designtentoonstelling “Fence”. Ongewone materialen zoals stro, touw, onbewerkt hout en kabel worden gebruikt om speciale meubels zoals stoelen, lampen, tapijten en dergelijke te maken. Ontwerper is Sander Bokkinga.

Jonas Gallery
Vlaamsesteenweg 35
1000 Brussel

Na het succes van de eerste Oxfam Vintagewinkel in Gent, opende de liefdadigheidsorganisatie ook een Vintageshop in hartje Brussel. Naast kleding hebben ook vintagecuriosa, meubelen en decoratieve interieurstukken een plek in Vintage. In de winkel kan je voor een goede prijs een eigen en hippe toets geven aan je garderobe of interieur en tegelijk een solidariteitsactie steunen. De opbrengst van de kledingverkoop financiert namelijk verschillende solidariteitsprojecten.

Vintage
Vlaamsesteenweg  104
1000 Brussel

Naast hippe kleding, grafische magazines modeblaadjes en boeken vind je in Mapp cd’s en vinylplaten. Ook organiseren uitbaters Céline en Emmanuel, expo’s, concerten en vernissages. Een drukke bedoening dus bij Mapp, zou je denken! Maar de winkel laat niets van hun vele activiteiten blijken, een strak wit interieur en kleine rekken met enkele kleren. Céline en Emmanuel zijn gepassioneerde enthousiastelingen die hippe merken verkopen die je nergens anders in Brussel kunt krijgen. Merken zoals Opening Ceremony, Surface to Air, Alexander Wang of het muzieklabel Tigersushi hebben in Mapp hun vaste plek gevonden!

Mapp
Léon Lepagestraat 5
1000 Brussel

Als we de Dansaertstraat verder afwandelen en één van de zijstraten rond de beurs nemen komen we terecht bij Gabriele. In dit vintageparadijsje kan je zowel mannen- als vrouwenkleding vinden. Gabriele herbergt veel retroschatten zoals hoeden, paraplu’s, jurken, rokken, hemden, blouses, schoenen, juwelen, blazers, riemen,…

De winkel heeft achteraan nog een tweede kamer die ingericht is als boudoir. Daar kan je galakledij vinden uit de jaren ’30 tot ’80.

Gabriele
Karthuizenstraat 27
1000 Brussel

Kijk uit waar je je voeten plaatst, want het winkeltje van Nicolas Dehon is helemaal volgestouwd met allerlei  vintagesnuisterijen. Moest de gevel niet feloranje geschilderd zijn, zou je dit leuke winkeltje gewoon voorbij lopen. In Lucien Cravate kan je alles vinden, van kopjes en borden, tot kleding, schoenen, tassen, bestek, blikken dozen… Hebbedingetjes  zoals buttons, kettingen, broches en brillen zijn in overvloed bij Nicolas. Hij struint ook al jaren menig rommelmarkt af, op zoek naar leuke retro curiosa. Ook leuk is het feit dat alles goedkoop is. Vintage lederen laarzen kosten gemiddeld 25 euro!

Lucien Cravate
Karthuizenstraat 24
1000 Brussel

Niet ver van Lucien Cravate vinden we Foxhole 2. Aan de naam kunnen we afleiden dat er nog zo’n paradijsje is. Foxhole inspireerde zich op de jaren ’60, ’70 en ’80. De tweede winkel is groter  dan de eerste, die vooral bekend staat om z’n graaibakken, en ook een stuk overzichtelijker. De prijzen bleven wel even cheap: meer dan 50 euro betaal je hier niet. Een leuk hemd kan je al voor 7 euro krijgen. Allen daarheen dus!

Foxhole 1                                                      Foxhole 2
Vossenstraat 6                                             Rijkeklarenstraat4
1000 Brussel                                                 1000 Brussel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s