Vlaamse Scriptieprijs 2009

Maandagavond 14 december 2009. Zoo van Antwerpen. (dees is het saaie stuk, onderaan is interessanter)

19u27: We komen aan in de Zoo. In de bitterkou staan kes en ik te wachten op onze collega. Nadat hij zich bij ons gevoegd heeft gaan we, eindelijk, naar binnen! De kou zit echt in mijn lijf! Binnengekomen worden we meteen op onze vingers getikt. De Belgische koningin zal aanwezig zijn, we mogen niet te dicht bijkomen en zéker geen vragen aan haar stellen. Chance dat we dat niet van plan waren. Wat het plan wel is, is de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2009 , minister van Media Ingrid Lieten, en andere interessante mensen van hun drankje en hun gezelschap wegkapen om er een kort gesprekje mee te voeren.

20u: The show begins. Ze hebben blijkbaar één of andere komiek ingehuurd om de boel wat op te leuken. Hij doet zijn best, maar komt er net niet. De eerste prijzen die worden uitgereikt zijn de Klasseprijs en de EOSprijs. Er zit natuurlijk een leuk cadeautje vast aan deze prijzen: een citytrip ter waarde van 500 euro en een flatscreen tv. Niet mis! Winnaars worden respectievelijk Annick De Vylder, met een scriptie over “Leesbevordering bij kinderen” en Maarten Breckpot, met een scriptie over “Overstromingsbeheer van de Demer”.

Jazz-talent van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen luistert de uitreiking van de prijzen op. Na dit kort muzikaal intermezzo neemt alombekend, en zeker ook berucht, bioloog Dirk Draulans het woord ter zijne. Dit gebeurt echter niet live. Draulans en zijn team varen de wereld af op de Beagle, een kopie van het schip van zijn grote idool: Charles Darwin. Momenteel ligt Draulans voor anker op de Galagapos-eilanden. Via de wondere wereld van de technologie hebben we (slecht) geluid en beeld van hem. Hij legt een en ander uit over zijn reis. Na deze gezellige keuvel gaan we verder met de uitreiking van de Agoriaprijs. Ook hier vangt de winnaar een mooi cadeau: een cheque ter waarde van 500 euro. Ook de moeite! Het is niet mogelijk: Maarten Breckpot wint ook deze prijs!

Na deze bekendmaking luisteren we naar een korte uiteenzetting van professor Steve Jones van de University of London. Hij heeft het over de vraag: “Nature or nurture or neither?”, vrij vertaald: aangeboren of aangeleerd of geen van beide. Jones zet deze materie op een simpele en begrijpelijke manier uit. Wij zijn hem dankbaar.

Over naar de orde van de dag! De Vlaamse Scriptieprijs 2009! Minister van Media Ingrid Lieten steekt van wal met een korte speech, en daarna: tromgeroffel!! Uit de shortlist, die uit 5 personen bestaat, wordt Hannes Pieters als winnaar bekroond. Zijn verhandeling gaat over de Koninklijke Albertinabibliotheek in Brussel. We wensen hem veel succes toe!

21u33: Het zit er op, nu is het aan ons! Onmiddellijk schieten we allemaal in gang! De ene groep is een “verliezer” aan het interviewen, de andere is foto’s aan het nemen van de winnaar, weer anderen zijn hun camera, die ze net bijna naar de verdoemenis hielpen, aan het repareren. Drukte alom! De competitiviteit begint wat naar boven te komen, dat merk ik ook bij mezelf. We slagen er in de winnaar als eerste te interviewen, daarna interviewen we ook het enige meisje uit de shortlist , een andere verliezer, professor Jones, en tenslotte, als kers op de taart: Ingrid Lieten! Ons werk zit er op, we zijn content en opgelucht.

22u05: Voor ons kan de receptie nu ook te goei beginnen! We blijven niet bij de pakken zitten en slaan meteen cava en bier in. “Oh, zijn dat daar oesters en toastjes op die plateaus?!” Jep, onze ware aard komt weer naar boven: FREE FOOD AND BOOZE? HERE WE COME! Het feestje begint goed! En het is altijd leuk als de koningin op 5 meter van u staat, toch? We zien andere bekende gezichten: de mannen van “Uninvited” zijn hier ook! Maar deze keer zijn ze wel invited. Direct mee gaan socializen zeggen kes en ik! Dus wij er op af! De rest van onze groep volgt snel. De drank blijft (gratis) vloeien, dus wij blijven drinken. Als de zaal ongeveer HELEMAAL leeggelopen is, merkt iemand van ons op dat het misschien tijd is ons feestje elders voort te zetten, we zitten in Anvers hé! Ondertussen is onze groep al afgeslankt naar Protfi, Inesco, Schmico, Kes en ik, en een kerel van “Uninvited”, de andere is het afgetrapt. Maar voor we de Zoo volledig kunnen verlaten krijgen we het lumineuze idee een toerke te maken naar Kai-Mook, want diene olifant willen we allemaal wel zien! Nico weet gelukkig de weg en leidt ons zonder ommewegen naar… het lege en afgesloten deel van de olifanten, jammer!

Geen idee hoe laat: De drank mist zijn effect niet, dat merken we ook aan onze wc-drang. Ik moet alweer naar het toilet, maar de receptie is gedaan, dus krijg ik het goede plan om in de boskes te pissen in de Zoo, echt waar mannen, een aanrader, zeker ook es doen!Maar goed, we zetten onze tocht verder in A’pen, met enkel korte stops om foto’s te trekken, niet op Kai-Mook misschien, maar op een houten olifant aan de ingang van de Zoo. Fijn!

Na wat rond te tjoolen (Oostends, mannen, moet ge wel kennen ondertussen!) komen we aan bij Kassa 4! Feestje! Op een of andere manier slagen we er in om ‘ik heb nog nooit te spelen’ wat weer heel wat memorabele ‘ik heb nog nooit-vragen’ opleverde (Protfi: “ik heb nog nooit met geiten gesekst” ??). We belanden nog in het frietkot om de hoek en smijten ons uiteindelijk in een taxi richting Nico’s place! Met kes als hondje in de koffer!! Lachen!!

Aangekomen lukt het ons NIET om stil te zijn. Kes shotgunt alles dat hij tegenkomt: shotgun bed, shotgun zetel, shotgun grond (?) shotgun Nico (?). Yesh Kes, you’re wasted! Na wat gerommel en mij 5 keer in brand te steken wordt kessie kes kes wat kalmer. Oja, fijn detail: we hadden als pj’s allemaal een t-shirt van Kinépolis aan, wat zeggen we dan: DANKUWEL KINEPOLIS! Iedereen vindt een plek: Protfi en Schmico in zijn bed, Kes en Inesco op de grond en ik eigende me de oh so comfy zetel toe! SLAPEN!! Dat lukt gek genoeg vrij goed. Tot het een uur of 8 wordt en kes het ge-wel-dige idee heeft om op te staan zodat hij om half 9 in Leuven is. Alleen: Kes is in zo’n diepe slaap dat zijn wekker 5000 miljoen keer afloopt en hij NIET wakker wordt, en wij dat WEL zijn. We vinden zijn schtoeme gsm niet! GRRRR, ding blijft afgaan!!! Kes stoempen heeft weinig nut, HIJ VOELT HET GEWOONWEG NIET!! Wij zijn allemaal gefrustreerd als hij rond half 10 besluit op te staan en SUPERveel lawaai maakt! GA WEG!

Wat later word ik ook wakker. Nico was met kes meegegaan naar het station, het sukkeltje vond de weg anders niet. Nico is de GVR aan het lezen en wil onze dag leuk beginnen door voor te lezen, heel fijn, Nico. We besluiten wat later om allemaal op te staan en te ontbijten. We moeten zeker onze trein op tijd halen om op tijd in de les te zitten. FAILURE!!

Anyway, toch een fijne avond gehad!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s