Bombay Bicycle Club

“We Love Indian Food!”

Vier Britse tieners deden voor de grap mee aan een televisiewedstrijd en wonnen de boel. Ze stonden op Glastonbury, brachten vorig jaar hun eerste album uit en toeren nu rond door Europa. Dat is indie-rockband Bombay Bicycle Club kort samengevat. De jongeheren zijn amper twintig, maar hebben wereldfaam, in eigen contreien, bereikt.

In rockland zijn de mannen van Bombay Bicycle Club nog absolute groentjes, maar ze laten zich niet doen en slaan met wilde armen om zich heen. Na de overwinning van Channel 4’s Road to V wedstrijd in 2006 raakten hun levens in een stroomversnelling terecht. “Als ik er nu op terug kijk, leek het toen veel imposanter dan dat het nu is. We deden aan die wedstrijd mee voor de grap, we dachten er niet echt bij na en zeker niet dat we konden winnen. Na hun triomf werden de jongens gevraagd om op het V Festival te spelen. “Plots kregen we, totaal uit het niets, een e-mail: of we op het V Festival wilden spelen, dat weiger je niet! Het was toen best moeilijk om school en muziek maken te combineren.” Nu zijn de jongens uit de schoolbanken en concentreren ze zich volledig op muziek maken. Hun muziek is een mix van old school rock, een goede portie indie, doorspekt met wat exotische invloeden. Die exotische invloeden zijn goed hoorbaar in hun nieuwe single Always Like This, dat wat funkier is dan hun eerste album en waarin Afrikaanse ritmes verwerkt zijn. Bombay Bicycle Club stond vorig jaar op podia van verschillende festivals. Onder andere Glastonbury, hét festival der festivals. “Op Glastonbury spelen was zo cool! We stonden op drie podia, gedurende drie dagen. Dat was zeker een privilege, niet veel bands mogen dat.”

“Wij zijn Pavement niet”

Als ik vraag wat hun invloeden zijn, komt een spreekwaterval boven in de vorm van bands en muzikanten. “We houden vooral van Amerikaanse bands uit de nineties, the independent scene. Daar horen Pavement, Sonic Youth, Yo La Tengo,… bij.” Ze worden echter niet graag met Pavement vergeleken: “We hebben niet graag dat mensen zeggen dat we hetzelfde klinken.” De jongens zijn ook fan van oudere indie muziek, zoals Elliot Smith, Frank Zappa en Nick Drake. Als ik zeg dat ze vaak vergeleken worden met een klassieke indie-rockband als The Cribs, klinkt het antwoord nogal ingestudeerd: “Het is altijd leuk als mensen ons vergelijken met goede muzikanten, maar we proberen zoveel mogelijk ons eigen ding te doen.” Bombay Bicycle Club is geen voor de hand liggende naam voor een band, maar ook hier hebben ze een uitleg voor: “We waren het echt beu om een goede naam te zoeken, dus hebben we gewoon een gestolen. De naam komt van een Indiase keten. Maar we houden echt wel van Indiaas eten!” In de toekomst zijn de mannen van plan een tweede plaat te maken, gelukkig! Maar eerst toeren ze nog enkele dagen rond in Europa. “Na het toeren kruipen we terug in de studio om een tweede album te maken, hopelijk vinden we dan ook een goede producer.”

Bombay Bicycle Club in Vaartkapoen op 10 maart!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s