“Wij willen lawaai maken”

Nadat ze eerst Amerika gingen veroveren, staat de Gentse band Wallace Vanborn te trappelen om nu ook België in te palmen. Hun debuutalbum Free blank shots zet hen alvast aardig op weg.

De drie jonge rockers van Wallace Vanborn spelen ondertussen vier jaar samen, maar nu pas komt hun eerste plaat uit. “We zijn eerst uitgebreid met demo-opnames bezig geweest,” zegt zanger-gitarist Ian Clement. “We wilden de stiel van het opnemen volledig onder de knie krijgen voordat we aan een plaat begonnen, maar we hebben wel drie demo-ep’s opgenomen en veel gemixt. De cd is beter geworden dan verwacht.”

Een hoogtepunt met Trixie
Eind vorig jaar toerden de prille twintigers twee weken door de VS. Een ongelooflijke en onvergetelijke ervaring volgens drummer Sylvester Vanborn. Ze willen ook absoluut terug naar “het land van de mogelijkheden”, maar hoe zijn ze er in de eerste plaats beland? Clement: “Ons eerste singletje, ‘Rite hands’, werd door Studio Brussel opgepikt en kwam zo via via terecht bij Californische studentenradio’s. Daar werd het af en toe gedraaid. In die periode mochten we in België niet te veel spelen – onze plaat was wel klaar, maar nog niet uit. Het was dus een voor de hand liggende keuze.” Basgitarist Dries Hoof: “En een goede keuze! Als band zijn we in die twee weken echt gegroeid. In het begin liep het wat stroef, maar door veel samen te spelen en te leven zijn we naar elkaar toegegroeid.” ‘Rite hands’ scoorde goed in de VS, en dat heeft een reden. Clement: “Hier horen we vaak dat we Amerikaans klinken, ginds zei men dat onze sound Europees is. Het is goed om anders te zijn dan de rest.”

Naast een supertrip en shows in onder andere L.A. en Las Vegas mochten de Gentenaren ook een song in de studio van Daniel Lanois, producer van onder meer U2 en Bob Dylan, opnemen. Dat deden ze samen met de Gentse Trixie Whitley, die momenteel zingt bij van Lanois’ band Black Dub. Clement: “Dat was het absolute hoogtepunt! Ik werk graag samen met Trixie, we hebben pas een singer-songwriter-achtig, akoestisch projectje gedaan en dat ging goed. Misschien kunnen we iets met haar opnemen op onze volgende plaat.” Sylvester Vanborn (glimlachend van oor tot oor): “Toen we daar binnenkwamen… er staan geen meubels, enkel opnamemateriaal! Daar word je best hebberig van, zeker als je bedenkt dat wij onze plaat in een tuinhuisje hebben opgenomen.”

Backstageparty’s
De lui van Wallace Vanborn hebben uiteenlopende muzikale achtergronden, maar hebben toch steeds een voorkeur gehad voor hardere muziek. Dries Hoof vertoefde wel meer in de pop-, dance- en funkscene. Volgens Ian Clement kunnen ze ook meer dan alleen rock aan: “We zijn jong en willen nu gewoon lawaai maken en backstage feestjes houden. Eigenlijk kunnen we alléén maar muziek maken, dat lukt blijkbaar beter dan studeren.”

Panda’s
Free blank shots is een mix van uiteenlopende sferen, maar de drie hebben toch elk hun favoriete songs. Vanborn: “Voor elke sfeer is er een liedje. Ik kies voor ‘Missile launch’ en ‘The tower’, twee erg verschillende nummers.” Hoof pikt er een song uit die niet op de cd staat: ‘Cowboy Panda’s revenge!’ Vanborn: “Staat niet op de plaat, man!” Hoof: “Maar ik vind het wel een superlied. Heel instrumentaal.” Clement gaat voor ‘Mourning sickness’, omdat hij dat nummer nog niet beu is: “We spelen dat niet veel live, ik kan er dus nog van genieten, het klinkt ook anders dan onze andere songs.”

:: Wallace Vanborn
wanneer: 25 maart 2010 om 20.00 uur
waar: Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel – 02-548.24.24 – info@abconcerts.be
inkom: 12 euro


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s